Talon kuisti oli aamulla jääliukas, mutta talvesta ei ollut tietoakaan. Päinvastoin, Vertti löysi eilen polun varrelta kolme kanttarellia. Ei meinannut Hiiri-äiti uskoa silmiään: "kanttarelleja marraskuun lopulla! No, ehkä hiukan myöhässä."  Vaari-Hiiri siihen miettimään: "Tai jos aika pyöriikin nyt taapäin? Jos vaikka syyskuussa mennään? Muistan kerrankin..." Mutta kellään ei ollut aikaa kuunnella vanhusta, joka raapi korvallistaan sammalilla ja hahtuvilla pehmustetussa nurkassaan Hikirannan hiiriperheen sukukolossa. Ei, sillä nyt oli hiirilasten iltakävelyn aika.

Äiti-Hiiri oli sitä mieltä, että pieni iltalenkki ennen nukkumaanmenoa on hyvin terveellinen asia, erityisesti kasvaville pikkuhiirille: "Se saa veren kiertämään kunnolla. Pesässä sitä sitten ollaan yö niin kylki kyljessä kiinni, ettei mahdu tassuaan oikaisemaan".
"Kaikki vain mukaan", äiti innosti. "Peräkkäin kun mennään, Isä edellä, ei kellään ole mitään hatää.Minä pidän perää. No, niin!"

Ja niin sitä mentiin, Isä-Hiiren johdolla kuono edellisen hännänpäätä hipoen pitkin varvikossa mutkittelevaa polkua. Jos  ei olisi ollut puolikuu ja kirkas taivas, ei Äiti-Hiiri olisi  nähyt  pesueestaan edes edellä kulkevan häntää. Mutta nyt näki. Hiiriperheen vaaleat selät kimaltelivat kuun loisteessa, viiksikarvat taittoivat valoa terävästi. Kuin kiiltomatojen vana olisi polulla kulkenut. Isä edellä kaikkein suurimpana.

Kesken kaiken joukko pysähtyi yhtäkkiä. Vertti oli kompastua isoveljen häntään, joka sotkeutui sen tassuihin. Sisko puolestaan muksahti Vertin selkään.Hetken oltiin ihan hiljaa ja jännitettiin. Jostain suhahti ohi jotain kirkkaan valkoista. Vilaus vain, pysähdys, loikka. - Jänishän se oli tullut iltamurkinalle sekin. Ei siis hätää, matka jatkui ja lihakset vertyivät. Kun palattiin kotiin, olivat kaikki hiirimukulat niin väsyneitä, että tuskin saivat illalliseksi varatut pihlajanmarja-annoksensa syötyä. Vielä tilkka vettä lehdeltä, ja kohta kuului suloinen kuorsaus hiirenkolosta.

"Mutta jänikset ovat valkoisia", tuumi Vertti, "on siis sittenkin talvi vaikkei pakkastakaan..