Joka askeleella huppu heilahti
ja Vertti lähes kumoon keikahti.
Ihminen liikkui vilkkaasti  ja maisema vaihtui tiuhaan.
Oli hurja retki Vertillä - seikkailu sangen kova.

    "Onko kukaan hiiri koskaa moista nähnyt?
    Liekö kukaan lentänyt kuin minä?" tuumasi Vertti,
    tarrasi hupun reunaan ja katseli ympärilleen.
   
    Tuossa oli ketun helminauha,
    tuolla hirven metrin askel
    ja tuolla jänön polku
                tiuhaan tampattu.

Verttiä huimasi. Hikirannan hiiriklaanin pienimmäinen ei ollut ennen eläessään katsellut mitään näin korkealta. Mutta uteliaisuus voitti huimauksen ja pelon. Vertti-hiiri oli turvallisesti ihmisen hupun sisäpuolella, kynnet tarrautuneena pehmeään vuorikankaaseen. Kuono ja silmät vain pilkististivät reunan yli, kun Vertti katseli  maisemaa. Metsän keskellä avautui luminen laakea alue. Sitä halkoi kiemurtava polku, jota pitkin Verttikin nyt eteni. Se oli päässyt peltolenkille ihmisen ja Vilho-koiran kanssa.

Koira vilisti edellä polkua eteenpäin, korvat keikkuen. Välillä se poikkesi umpihankeen ja peittyi  lähes selkäänsä myöten. Pomppimalla se eteni pehmeässä lumessa; korvat lensivät ylös ja alas, häntä oli innosta korkealla kaarella. Tuon tuosta Vilho painoi kuononsa syvälle lumeen, kaivoi välillä villisti ja jatkoi sitten taas matkaa. Peltolenkissä olikin parasta, että sai mennä vapaana ja haistella kaikkea.  Ilmassa risteilivät luonnon tuoksut ja lumesta nousivat eläinten hajut. "Tuosta oli mennyt kettu, tuosta joku jolla oli terävä tuoksu, täällä on käynyt myyrä", luki koira kuonollaan hajukirjaa edetessään.

Vertti katseli näköalapaikaltaan avautuvaa maailmaa. Se ei ollut koskaan ennen nähnyt millaisia kuvioita eläimet jättivät lumeen siinä kulkiessaan. Olihan se toki kokenut miltä tuntui pudota hirven askeleen tekemään lumikuoppaan: se oli syvä eikä siitä ollut muuta ulospääsyä, kun kaivaa käytävä lumen läpi vapauteen. Jäniksen jäljet olivat taas kuin laakeita lautasia hangella; aina ei edes tajunnut jäniksenjäljessä kulkevansa. Vertti alkoi rentoutua ja hellitti hiukan kynsiensä otetta.

Mutta mitä nyt?


Maailma pyörähti ympäri. Lumikiteet pöllähtivät kuonoon ja Vertti huomasi pudonneensa hankeen. Ihmisten hajumaailma on aivan onneton, mutta hiiri tiesi sitä ympäröivästä hajusta, joutuneensa keskelle ketun tassunjälkeä. Onneksi tuoksu oli jo heikko. "Lienee mennyt tästä aamulla", tuumasi hiiri, "ollut metsästysmatkalla, ruuan haussa. Täällä haisee nimittäin myös myyrä. Juuri, kun se aikoi selvittää mistä tuoksu tuli,  sen edessä aukesi käytävä. Lumiseinään ilmestyi ensin pitkä vaaleanpunainen kuono, sitten tupsahtivat lumen takaa myös tuuheat viiksikarvat, sitten tummat silmät ja pehmeä tumma turkki.

Päästäinen se onkin, totesi Vertti ja huudahti: "Huh, kun säikähdin".  "..kun säikähdin!", totesi myös  huojentunut päästäinen. Se oli hengästynyt juostuaan ensin aamun kettua pakoon, ja  päästyään vasta livahtamaan koiran kuonon tieltä. Elämä luonnossa ei ole vain ruuanjyrsintää, oli sanonut Vertin isoäitikin ja kuunneltuaan päästäisen kertomusta aamupuuhistaan oli Vertin nyt pakko uskoa vanhaa sananlaskua.

"Sinä olet nyt vähän väärässä jäljessä", totesi päästäinen Vertille. "Tämä ei ole ollenkaan turvallinen paikka kaltaisellesi pihahiirelle. Miten sinä tänne tupsahdit keskelle peltoa, lentämällä vai?"  "Niin, lentämällä - kai?", vastasi Vertti ja kertoi kuinka oli rauhassa tutkinut jotain pehmeää punaista, joka oli lojunut pihapolun vieressä. Hiiri oli löytänyt ihmisen kaulaliinan, jonka leikkisä koira oli saanut hampaisiinsa ja kantanut voitonmerkkinä ulos. Ja unohtanut sitten.


"Juuri, kun pääsin kaivautumaan sen vaaleamman raidan kohdalle, niin hups! Se punainen kiskaistiin maasta ylös. Oli pakko tarrata kunnolla kiinni, sillä enpä ole ennen moista keinutusta kokenut. Niin, ja sitten jo löysinkin itseni jostain hämärästä ja lämpimästä. Kun vihdoin pääsin kipuamaan valoon, huomasin keikkuvani jossain korkealla ja pihapuiden jäävän nopeasti taakse.", Vertti selitti innoissaan kokemaansa. Sitten se nielaisi: "Niin, mitenkähän täältä pääsisi pois? Pitäisikö huutaa, että ihminen tulisi hakemaan?"

Päästäinen alkoi hermostua. "Vielä sitä ihmistä tähän, silloinhan tulee koirakin, ja hampaissa ollaan", se tuhisi ja raapi korvallistaan. "Ei! Mutta minä vien sinut, sinne missä ihminen poistuu pellolta. Tiedän, missä se aina ottaa sen otuksensa kiinni. Siinä voit hypätä kyytiin, mutta minä olen silloin toivottavasti jo kaukana", suunnitteli päästäinen ja hävisi käytävään.

Vertti pinkaisi perään. Siellä täällä käytävä haarautui, ja päästäinen nuuhki ilmaan oikeaa reittiä etsien. Jostain tunki peltoheinää, tuossa näkyi pieni poimulehden lehti, tuossa apilaa. Jostain käytävästä kuului selvää vikinää - siellä oli pesä. Vaan tällä kertaa ei Verttiä viety vieraisille, piti ehtiä polun päähän ennen ihmistä. Onneksi päästäisen käytävä oikaisi pellon halki siinä missä polku oli tehnyt jyrkän mutkan metsän laitaa seuraten. Tultiin perille.

Vertin edellä kulkenut päästäinen työnsi varovaisesti päänsä ulos käytävästä. Kohta se siirtyi kokonaan ulos, nousi takajaloilleen ja nuuhki: "Sieltä taitavat tulla, olin kuulevinani askelten narinaa", se totesi Vertille ja osoitti maata: " Näetkös, tässä on polku vähän leveämpi, sillä ihminen laskeutuu aina puhdistamaan lumipaakut koiran tassuista ja kuonosta ennen kuin ottaa sen naruun. Jos sinulla on onnea, pääset kipuamaan ihmisen takinkäänteeseen tai kaulahuivin kautta takaisin huppuun. Mutta ole tarkkana. Anna koiran mennä ensin ohi. Vasta kun ihminen on sinun ja koiran välissä, pinkaiset pihalle."

Nyt jo kuului koiran tassujen rutina polun pintaa vasten. Päästäinen pakeni omaan käytäväänsä ja toivotti hyvää kotimatkaa. Vertti jäi jännittyneenä odottamaan: "Viimeksi jouduin huppuun ihan vahingossa, miten minä sinne osaan itse kavuta? " Mutta onneksi Vertti oli myös Hikirannan hiiriklaanin nokkelimpia, eikä pienestä koostaan huolimatta pelännyt ihmistä: ihan tuttuhan se oli, joka päivä siinä samalla pihalla. Mutta koiran kanssa oli syytä olla varovainen, tuumasi Vertti ja peruutti vähän taaemmaksi käytävään.

Koira tuli, meni ohi touhuissaan. Ihminen tuli ja kaivoi taskustaan jotain, joka sai koiran pysähtymään. Vertti tiesi: "Tuo on se herkku!" Niitä oli joskus löytynyt pihasta, ihmisen ja koiran kuljettua ohi. Nyt ei kuitenkaan herkkua Vertille herunut, mutta onneksi ihminen laskeutui samalla toisen polvensa varaan koiraa puhdistamaan. Pitkän punaisen kaulaliinan hapsut ylettivät polun pohjalle ja Vertti käytti heti tilaisuutta hyväkseen ja kapusi ylös pehmeää neulosta.

Pian oli koira kytkettynä, ihminen nousi pystyyn, asetteli kaulaliinan paremmin ja suoristi hupun reunan. Ja niin jatkui Vertin matka ihmisen kyydissä takaisin kohti kotipihaa. Peltolenkki oli tehty.